Volunteer Motivation

KI ÉS MIÉRT LESZ ÖNKÉNTES?

Gyakran teszik fel ezt a kérdést az önkéntes munkát végzőknek, ha kiderül, hogy önkénteskednek valahol. Az önkéntesre környezetében még ma is sokszor úgy tekintenek, mint egy csodabogárra.

Nagyon sok segítőben ugyanakkor sokszor nem is igazán tudatosul, hogy „önkéntes munkát“ végez, pedig már évek óta tagja a szülői munkaközösségnek, szertáros egy falusi sportszervezetnél, vezetőségi tagja egy egyesületnek, vagy éppen egy templom vasárnapi díszítésében, takarításában segédkezik.

Az önkéntességgel foglalkozó, főleg nemzetközi szakirodalomban, széles vita alakult ki arról, hogy mennyiben az önkéntes „saját“ választása, indítékai, motivációi vagy a külső körülmények, lehetőségek „a meghívás“ befolyásolja azt, hogy miért és milyen tevékenységi területeken lesz valaki önkéntes. Lássunk erre néhány példát az önkéntesekkel készült interjúkból!

 

„Először a szakdolgozatom miatt mentem a szervezethez. Nagyon megtetszett a munka amit végeztek és jelentkeztem hozzájuk önkéntesnek. Eleinte nem volt könnyű, idő kellett nekem is, meg a szervezetnek is, míg elfogadtak és befogadtak, én meg megtudtam mutatni, hogy mit érek számukra. De nem bántam meg, és örülök, hogy volt türelmem a kezdeti nehézségek után. Az önkéntesség sokat segített abban, hogy ma már tudom, mit akarok csinálni az elkövetkezendő években. (Zsolt, 23 éves egyetemista)

 

„Elinte nem tekintettem önkéntes munkának, a fiamért csináltam, aki az egyesületben sportolt. Láttam mennyire nincs ember és pénz, így elkezdtem segíteni apróbb szervezési feladatokban. Ma már a fiam nem sportol én meg itt ragadtam. Úgy érzem szükség van rám itt! De jó lenne, ha többen lennénk, munka, feladat lenne! (Károly 43 éves, mérnök)

 

„A gyerekeink együtt készültek a konformációra és mi anyák sokat beszélgettünk. Elhatároztuk, hogy együtt maradunk, ennek lassan már öt éve. Havonta lejárunk a gyülekezetbe és segítünk kisebb-nagyobb munkákban: takarítás, ruhaosztás, rendezvények szervezése. Közben jókat beszélgetünk és együtt vagyunk! Igazából nincs aki szervezzen bennünket, mindig valaki összerántja a csapatot, hol hat embert, hol többet. (Katalin 58 éves, nyugdíjas)

 

„A kislányom nagyon beteges volt, két évig egyik kórházból ki, a másikba be. A Gyermekosztályon láttam mennyire nincs idejük a nővéreknek foglalkozniuk a gyerekekkel és ha már a lányomnak meséltem,  akkor a többi gyereknek is, meg néha segítettem a nővéreknek. Közben találkoztam olyanokkal, akik bejártak önkéntes munkára. Ma már én is egy ilyen szervezet önkéntese vagyok, úgy érzem valamit vissza kell adnom a lányom gyógyulásáért.“ (Zsuzsanna 36 éves, recepciós)

 

„Lassan már tizedik éve vagyok az egyesület vezetője. Eleinte nem is gondoltam bele mivel jár ez, egy baráti társaság voltunk, akik tenni akartak valamit a faluért. Aztán a megalakulás után lassan rám maradtak a szervezeti dolgok, mert én „értettem“ hozzá, hogy hol melyik hivatalban, mit kell elintézni, milyen kérvényt, pályázatot kell beadni. Hál’Isten a tagság aktív, így tényleg csak az egyesületi ügyek maradnak rám, de néha ez is elég! Ha nagyon elfáradok, akkor mindíg azzal dobom fel magam, hogy apránként mi mindent sikerült már megvalósítanunk, és ezt nem lehet abbahagyni!“ (Tamás 52 éves, tanár)

 

 


Öt különböző történet, öt különböző korú, foglalkozású, eltérő területeken dolgozó önkéntestől. Van, akinél a körülmények, van akinél a szilárd belső elhatározás hozta meg az önkéntesség felé vezető utat. Van köztük aki a pályáját, van aki a társaságát találta meg, míg mást a hasznosság érzése, vagy a hála, vagy pedig a tenni akarás vitt és tart meg az önkéntességben.

 

A legfrissebb, országos reprezentatív felmérés alapján (EVS 2008, Bartal 2009), szervezeteknél önkéntes munkát végző tipikus önkéntes:

  • inkább férfi,
  • 36-55 év közötti vagy kisebb részt 18-25 éves,
  • házas vagy egyedülálló,
  • átlagosan két gyermeket nevel vagy gyermektelen,
  • leginkább érettségizett vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik,
  • jelentős részüknek fizetett főállása van, vagy pedig nyugdíjasok, illetve tanulók,
  • többségük havi 75-300 ezer forint jövedelemből, és
  • leginkább vagy 5000 fő alatti vagy 100.000 fő feletti településen él,
  • körükben magas a vallásosak aránya.
  • Önkéntes munkát döntő többségük a tradícionális önkéntes hagyományokkal rendelkező sport-szabadidős, oktatási-kulturális, valamint egyházi-vallási szervezeteknél vállalt.

A nem-önkéntesek csoportja a magyar felnőtt népességben inkább a nők közül kerül ki, vagy 26-35 év, vagy 66 év felettiek, nagy valószínűséggel családosok, nőtlenek/hajadonok, illetve özvegyek. Közöttük magas a 8 osztályt, a szakközépiskolai érettségivel rendelkezők és a szakmunkásképzőt végzettek aránya. A nem-önkéntesek egy része fizetett főállással rendelkezik, míg másik jelentős részük nyugdíjas, vagy egyéb inaktív. Ennek megfelelően többségük havi jövedelme az alacsony és a közepes kategóriákba (37.500-200.000 Ft) tartozik. Jó részük a 2000 fő alatti, vagy a 20-50.000 fős, illetve az 500.000 fő feletti településen él. Bár jelentős részük vallásosnak tartja magát, de magas közöttük a nem vallásosak aránya is.

A nagy léptékű, statisztikai adatfelvételek – korlátaiknál fogva – nem tudják regisztrálni, hogy a külső-belső „helyzet“ hogyan állítja elő az önkéntességet, hiszen jellegükből fakadóan, főként az emberek közötti különbségekre koncentrálnak.

 

2009.10.07

A hónap száma

Támogatónk

Partnerek

A hónap híre

2014.02.07

Legfrissebb anyagok

A magyar segélyszervezetek vörösiszap-katasztrófa idején végzett humanitárius tevékenységének hatásvizsgálata 2014.02.07
A vörösiszap-katasztrófa komplex társadalmi hatásvizsgálata 2013.08.06
Önkéntesek Magyarországon - Festék, ecset, hígító 2012.11.18
Önkéntesek Magyarországon - Festék, ecset, hígító Díszhalak ellátása egy daganatos betegeket gondozó központban, újságcikkek felolvasása egy látássérülteket segítő honlap számára, nyelvtanítás egy nehéz helyzetben lévő fiúnak és persze ételosztás a Vöröskereszttel – az Önkéntes Központ Alapítvány adatbázisa a legkülönbözőbb lehetőségek százait kínálja annak, aki önkéntesként szeretne dolgozni, azaz saját akaratból, szervezett körülmények között, ellenszolgáltatás nélküli munkát kíván végezni egy másik ember vagy a társadalom javára. tovább
Bartal Anna Mária a Duna TV Önkéntesek című műsorában 2012.10.29
Bartal Anna Mária a Duna TV Önkéntesek című műsorában beszél a motivációs kutatásról. tovább
Bartal Anna Mária: AZ ÖTLET –PROGRAMBAN RÉSZTVEVŐ ÖNKÉNTESEK MOTIVÁCIÓINAK VIZSGÁLATA 2012.06.19